Wilt u ook dat uw kamerplant grote bladeren krijgt?

Onlangs zag ik in onze Facebookgroep over kamerplanten een opmerking: “Hoe doen jullie dat, zulke grote bladeren te krijgen? Bij mij blijven ze klein.” Het ging om een reactie op een Monstera Dubia, een plant die begint met kleine blaadjes, maar als ze sterk genoeg is, prachtige grote bladeren gaat maken – soms zelfs met fenestraties (insnijdingen). Maar dit onderwerp geldt eigenlijk voor alle klimplanten.

We beginnen bij de wortels…

Het lijkt misschien alsof ik in elk artikel over wortels praat, maar dat is echt nodig. Zonder gezonde en sterke wortels zul je simpelweg geen gezonde en goed groeiende plant hebben. Waarom? Via de wortels neemt de plant alle voeding en water op; zonder die toevoer kan ze niet groeien. Daarom is het belangrijk om extra zorg aan de wortels te besteden en een optimaal leefmilieu voor ze te creëren. Een goede pot en een goed samengestelde potgrond kunnen daarbij helpen.

Een klimplant moet kunnen klimmen!

De wortels zijn in orde, in een ideale omgeving – wat nu? Een van de meest voorkomende kamerplanten in Nederlandse (en Belgische) huishoudens is zonder twijfel de Epipremnum, ook wel scindapsus of pothos genoemd. We zien deze vaak sierlijk omlaag hangen van een plank, terwijl de nieuwste blaadjes wanhopig proberen omhoog naar het licht te reiken. In de natuur klimmen deze planten namelijk tegen bomen op om dichter bij het licht te komen. Maar waar moeten ze binnenshuis tegenaan klimmen? Zonder ondersteuning steekt de plant al haar groeikracht in het verlengen van de stengels richting het licht. Het resultaat? Een lange stengel met weinig en kleine bladeren.

Een Monstera adansonii zonder steun gaat zijn stengel verlengen.

Als u dus een plant met volle, grote bladeren wilt, is het belangrijk om een klimsteun te gebruiken. Daarmee bootst u de natuurlijke groeiomgeving na, waardoor de plant niet al haar energie hoeft te steken in het verlengen van de stengel. In plaats daarvan kan ze haar energie richten op de bladontwikkeling.

Een steun is meer dan alleen ondersteuning

Als u een klimplant in huis hebt, hebt u vast al de luchtwortels opgemerkt die uit de stengel groeien. Deze zogeheten luchtwortels bieden een mooie kans om de groei van de plant extra te stimuleren. Hoe? Het beste is om een mosstok te gebruiken als steun. In tegenstelling tot kokospalen bevat een mosstok substraat, waaruit de plant extra voedingsstoffen kan halen – wat zorgt voor een snellere en krachtigere groei.

Ingroei van de wortels in de mosstok na 7 dagen na het planten.
Ingroei van de wortels in de mosstok na 10 dagen na het planten.

Wanneer begint een plant met het vormen van fenestraties?

Dat kunnen we heel mooi zien aan het voorbeeld van de Monstera dubia aan het begin van dit artikel. Bij deze plant is goed te zien hoe elk volgend blad groter en groter wordt. Maar hoe groter de bladeren worden, hoe meer ze het licht blokkeren voor de lagere bladeren van de plant. En precies dat is een van de redenen waarom de plant uiteindelijk begint met het vormen van fenestraties – zodat ook de onderste bladeren nog licht kunnen ontvangen.

En dat is eigenlijk de hele wetenschap erachter!

Een korte samenvatting: klimplanten moeten omhoog groeien, niet omlaag. Om omhoog te groeien, hebben ze een goede steun nodig én voldoende voedingsstoffen, die ze opnemen via gezonde en sterke wortels. Simpel toch? 🙂

Denk je dat dit artikel interessant kan zijn voor je kennissen?
Deel het:
Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest
Tisknout

Wil je meer weten?
Bekijk dan andere artikelen.

Planten kweken

Hoe je een kamerplant in semi-hydroponie kunt verpotten (en waarom het de moeite waard is om het te proberen)

Verpotten naar een semi-hydroponisch systeem klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk een heel eenvoudige stap die je planten gezondere wortels, betere groei en jou minder zorgen oplevert. In het vorige artikel hebben we semi-hydroponie geïntroduceerd. Vandaag bekijken we de concrete stappen om je plant van aarde naar semi-hydroponie over

Artikel lezen
Over planten

Wat is fenestratie? En waar dient het voor bij planten?

Fenestratie is een fascinerend fenomeen dat bepaalde planten uniek en ongelooflijk aantrekkelijk maakt. Deze term verwijst naar het natuurlijke proces waarbij er openingen, spleten of “raampjes” in de bladeren van planten ontstaan. Fenestratie komt veel voor bij bepaalde plantensoorten, zoals monstera, philodendron of adansonia. Maar wat betekent dit verschijnsel precies,

Artikel lezen