Experiment: Hoe ziet Monstera Dubia eruit als je haar een mosstokje geeft?

Onlangs heb ik mijn Monstera Dubia verpot, die ik langere tijd zonder steun had laten groeien. Dit brengt echter het risico met zich mee dat de stengel gaat draaien, de bladeren verspreid raken en de plant er in het algemeen minder mooi uitziet… gewoon zoals het spreekwoord ‘de smid zijn eigen paard’. Toen ik eindelijk toe kwam aan het verpotten, besloot ik te volgen hoe de groei zou veranderen na het toevoegen van een veenmosstokje gevuld met ons speciale substraat. Laten we naar de resultaten kijken.

Voorwaarden vóór het verpotten

Het verpotten vond plaats op 22 juli 2024. Op de foto van die tijd is de plant met vijf bladeren te zien, die ver uit elkaar staan, en er was een nieuw blad onderweg.

De eerste tekenen van vooruitgang

  • 3 augustus (12 dagen na het verpotten):
    De Monstera begint wortels in de veenmosstok te laten groeien. Hoewel ik van deze dag alleen een detailfoto van de wortels heb, is duidelijk dat het zesde blad al verschenen is en een nieuw blad onderweg is. Ik ben langzaam begonnen met bemesten.
Zapuštění kořenů rostliny do rašeliníkové opory po 12 dnech od přesazení
Het wortelgroei van de plant in de veenmossteun 12 dagen na het verpotten
  • 9 augustus (6 dagen later):
    Het zevende blad is verschenen en ook het pas ontwikkelde achtste blad. De bladeren staan duidelijk dichter bij elkaar, wat duidt op een verbeterde groei.

Verdere ontwikkeling

  • 22 augustus:
    Met een kleine vertraging heb ik een tweede veenmosstok toegevoegd, omdat de plant al het negende blad heeft uitgebracht en de eerste stok is voorbij gegroeid. De bladeren zijn duidelijk dichter bij elkaar en worden groter.
  • 20 september
    Voor vertrek op vakantie maak ik de laatste foto met het tiende, elfde en twaalfde blad. Het dertiende blad begint zich te ontwikkelen. De bladeren zijn dichter en de plant begint er echt prachtig uit te zien. Ik heb de zelfbewaterende pot gevuld en vertrek met de wetenschap dat de beperkte toevoer van water en voeding de groei zal vertragen.
  • 9 oktober:
    Na terugkomst van vakantie ontdekte ik dat de Monstera niet alleen is overleefd, maar dat ook het dertiende en veertiende blad zijn gegroeid. Beide bladeren staan dicht bij elkaar en elk nieuw blad is groter dan het vorige.

Huidige status

De Monstera heeft nu vijftien bladeren, waarvan het nieuwste 12 cm meet. Als je benieuwd bent hoe de groei zich verder zal ontwikkelen, volg dan dit artikel voor de komende updates die ik stap voor stap zal toevoegen.

Eindvergelijking

Tot slot voeg ik nog twee foto’s toe ter vergelijking van de begintoestand en de toestand na bijna 3 maanden. 🙂

Denk je dat dit artikel interessant kan zijn voor je kennissen?
Deel het:
Facebook
WhatsApp
Email
Pinterest
Tisknout

Wil je meer weten?
Bekijk dan andere artikelen.

Over planten

Monstera deliciosa Aurea – hoe verzorg je hem?

Als je van Monstera’s houdt en op zoek bent naar iets echt unieks, zal Monstera Aurea je zeker begeisteren. Monstera Aurea (soms ook Monstera deliciosa ‘Aurea Variegata’ genoemd) is een zeldzame gevlekte vorm van Monstera deliciosa met prachtige gele (gouden) en groene gevlekte bladeren. Hoe verschilt het van Monstera Thai

Artikel lezen
Problemen met planten

Trips: hoe herken je ze en hoe kom je ervan af?

Trips (Thysanoptera) zijn kleine plantenschadelijke insecten die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken, niet alleen aan tuinplanten maar ook aan kamerplanten. Deze insecten komen oorspronkelijk uit tropische en gematigde gebieden, maar dankzij kassen en binnenomgevingen zijn ze wereldwijd verspreid. Ze staan bekend om hun snelle voortplanting en aanpassingsvermogen aan verschillende omstandigheden. Hoe

Artikel lezen